ДОМАШЕН ПОМОЩНИК (от англ. Homecare worker)

Домашният помощник подкрепя и помага на възрастни, болни и хора с увреждания. Неговите знания и умения са в различни области: комуникация и взаимоотношения, организиране на домашната среда и храната. При необходимост той също се грижи за чистенето, личната хигиена на пациента, обличането и храненето му. Помощникът трябва да знае как да улеснява движенията и преместването на човека, за когото се грижи и заедно с това как да го слуша, забавлява и успокоява. Едновременно с грижата, която се полага за човека, задълженията са свързани и с организиране на къщата: почистване, хигиена, преподреждане на домашната обстановка, приготвяне на храната. Възможно е помощникът да трябва да се справя с документи и поръчки от името на пациента в социален и здравен контекст.

 

ФОРМАЛНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА НАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА

 

За да работите като домашен помощник, директно нает от семейства, няма специални изисквания. В случай че не сте гражданин на ЕС, е нужно да разполагате с легално разрешение за пребиваване.

 

ДРУГИ ИЗИСКВАНИЯ

Писмено и говоримо владеене на италиански език. В много градове се разглежда като критерий с предимство, ако сте преминали обучителна програма за домашен помощник.