ОSS - ЗДРАВЕН РАБОТНИК (от англ. Healthcare worker)

Здравният работник посреща нуждите от първа необходимост на хората, за които се грижи, за да ги подкрепи в тяхното благополучие и автономност. Полето му на работа е свързано със социалната и здравна сфера (болници, домове за резидентна и полу-резидентна грижа и услуги, предоставяни в дома на клиента) и сътрудничество с професионалисти от други области.

Полезни линкове:
• CNOSS - National Coordination of healthcare workers (Национална координация на здравните работници) - чрез Orvieto 26 - 0040 Рим - тел. 3484325043, fax. 0689281340
http://www.cnoss.eu - E-mail: info@cnoss.eu
Информация за курсовете, отворен, състезателен изпит, законодателство

• FEDERAZIONE NAZIONALE MIGEP - Coordinamento Collegiato - Associazione delle Professioni Infermieristiche e Tecniche - via Motta Santa 44 - 28924 Fondotoce (VB) - тел. 0323496081 - 3387491756/
http://www.migep.it - E-mail: migep2001@libero.it
MIGEP е търговска асоциация, която предоставя информация за OSS курсовете и за достъпа до тази професия. На сайта има и раздел за местните наредби и видове договори.

ФОРМАЛНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА НАЕМАНЕ НА ДЛЪЖНОСТТА

Общи изисквания за достъп до конкурса за OSS са:
• Италианско гражданство или жител на ЕС
• Физическа пригодност за работа
• OSS квалификация
• Пълно упражняване на граждански и политически права (свидетелство за съдимост)

 Ð§ÑƒÐ¶Ð´ÐµÑÑ‚ранните граждани трябва да имат разрешение за пребиваване и квалификацията им да бъде призната за еквивалентна на тази, която имат италианските жители. За частния сектор е препоръчителна OSS квалификация и в случаите, когато не сте гражданин на ЕС – легално разрешение за пребиваване.

 

ДРУГИ ИЗИСКВАНИЯ

Писмено и говоримо владеене на италиански език.