ТАКСИ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУЧЕНИЕ И ТРЕНИНГ


Тригодишното професионално обучение за „гериатрична сестра” е национално стандартизирано регламентирано обучение. Възможно е да бъде по-кратко, в случай на друго образование за сестра. Теоретичното обучение се осъществява в професионални училища за грижа за възрастни хора, а практическата част - в институции, предоставящи такава грижа. Обучението завършва след три години с държавен изпит, който съдържа писмена, устна и практическа част. Изискванията за включване в обучението са: 10 години в училище (в Германия "Realschulabschluss") или 9 години в училище (в Германия "Hauptschulabschluss") и заедно с това 2 години професионално обучение или 9 години в училище (в Германия "Hauptschulabschluss"), плюс завършване на професионално обучение в сектора на социалните грижи.
Съдържанието на обучението е: лична и ситуационна грижа за хората, медицинска диагностика и планиране на терапия, изпълнение и оценка на грижите (вкл. работа с компютърни приложения), подкрепа на възрастните хора в планирането на деня и дейностите, интервюиране и консултиране, осигуряване на качество в гериатричната грижа, палиативна грижа (грижа, фокусирана върху намаляване и превенция на страданието на хората), насърчаване на здравето и начина на хранене.
Обучаемите (стажантите) имат право да получават надбавка/стипендия за обучение. Тъй като колективният трудов договор не е общозадължителен в грижите за възрастни хора, надбавките могат да бъдат различни в зависимост от институцията, където практическото обучение се провежда. Различията са предимно в зависимост от годината на обучение.

Изплащат се различни заплати по време на обучението - месечно между 500 и 1000 EUR. Сумата зависи от колективното споразумение.
Източник:
http://www.altenpflegeausbildung.net/ausbildung/ausbildungsverguetung.html