CERINTE PENTRU A URMA O EDUCAÅ¢IE ( Cetateni UE)

Asistent de geriatrie (m/f) - Altenpfleger/-in

COSTURI PENTRU EDUCATIE SI FORMARE
Formarea vocationala de 3 ani ca « asistent de geriatrie» este standardizata si reglementata la nivel national, are durata de 3 ani. Exista posibilitatea de a fi scurtata datorita unei alte educaÅ£ii medicale. Formarea teoretica are loc la scoala vocationala pentru ingrijirea persoanelor varstnice si formarea practică la locul de muncă este desfasurata in institutii de ingrijire a varstnicilor. Formarea se finalizeaza dupa 3 ani cu o examinare de stat, care consta din parte scrisa, orala si practica.


Premisele pentru intrarea in formare sunt: 10 ani de scoala (in Germania “Realschulabschluss”) sau - 9 ani de scoala (in Germania “Hauptschulabschluss”) plus completarea cu 2 ani de formare vocational a sau – 9 ani de scoala (in Germania “Hauptschulabschluss”) plus completarea cu o formare vocationala in domeniul ingrijirii.
Continuturile formarii sunt : îngrijire personală ÅŸi a situaÅ£iei persoanei, diagnostic medical si planificarea terapiei, implementarea si evaluarea ingrijirii, aplicatii computer, sprijinirea persoanei varstnice in planificarea zilnica a activitatilor, intervievarea si consultanta, asigurarea calitatii in ingrijirea geriatrica, ingrijirea paliativa, promovarea sanatatii si nutritie.
Cursantii au dreptul la o alocaÈ›ie de formare. Deoarece nu există în general obligatoriu un contract colectiv in ingrijirea varstnicului, alocatiile pot fi diferite depinzand de institutia in care are loc formarea practica. Cea mai mare parte diferă în funcÅ£ie de anul de formare.
Diferite alocatii sunt platite in formare, lunar intre 500 si 1 000 de euro. Suma depinde de contractul colectiv.

Sursa: http://www.altenpflegeausbildung.net/ausbildung/ausbildungsverguetung.html

Asistentul de ingrijire (m/f) pentru persoane varstnice - Altenpflegehelfer/in

CERINTE PENTRU A URMA O EDUCAÅ¢IE ( Cetateni UE)
Pentru a incepe un an de formare vocationala aprobata de stat in meseria de “asistent de ingrijire pentru persoane varstnice” este necesara o diploma de absolvire a scolii (in Germana „Hauptschulabschluss“). Aceasta corespunde in mod uzual la 9 ani de scoala urmati. Nivelul competentelor de limbaj cerut pentru a incepe formarea este de obicei B1.

Pentru cetatenii care nu provin din tari ce au aderat la Uniunea Europeana (cetateni Non –EU ) este nevoie de o viza de intrare in Germania, un permis de sedere in tara si un permis de munca pentru a putea lucra.

COSTURI PENTRU EDUCATIE SI FORMARE
Pentru formare costurile pot sa fie suportate, în special cursuri sau taxe de scolarizare (mai ales la instituÅ£iile de învăţământ privat), precum ÅŸi taxele de înregistrare ÅŸi examinare, costuri pentru materiale de invatare (ex.literatura) si hainede lucru. De asemenea, pot apărea cheltuieli de transport si costuri pentru cazare externa.
Daca aveti un permis de rezident si mergeti la o scoala recunoscuta de stat nu va aparea nici un cost. Pentru costurile de subzistenta veti primi alocații de formare din partea institutiei de formare practica sau a Jobcenter-ului (voucher de educatie).

In Germania profesiunea este reglementata de catre Land. Aceasta inseamna ca exercitarea profesiei este legata, în conformitate cu reglementările respectivului Land, de deÈ›inerea unor anumite calificări.

Daca ai obtinut calificarile tale vocationale in strainatate poti sa ai calificarile evaluate ca echivalentul calificarilor Germane. Daca doresti sa exersezi aceasta profesie in Germania, autoritatile competente trebuie sa stabileasca echivalenta calificarilor tale straine cu calificarile Germane in respectiva profesie.
Poti depune o cerere pentru o procedură de revizuire a echivalenței titlurilor oficiale de calificare ale dumneavoastră dacă aveţi calificari profesionale straine. Detaliile asupra procedurii pot sa difere in legislatia diferitelor Landuri (state federale in Germania). Pentru mai multe informatii trebuie intrebate autoritatile competente.

Informatii suplimentare despre Actul de Recunoastere si despre procedurile concrete de evaluare sunt disponibile la:
http://www.recognition-in-germany.de
http://www.anerkennung-in-deutschland.de/tools/berater/en/berater
 

 

: