AUTORITATI PENTRU RECUNOASTEREA CALIFICARILOR

Altenpflegehelfer/in - Asistentul de ingrijire (m/f) pentru persoane varstnice - Altenpflegehelfer/in

Daca doriti sa lucrati in Germania ca asistent de ingrijire pentru persoane varstnice “Altenpflegehelfer/in” aveÅ£i nevoie de un permis de stat. Acest permis va da dreptul sa folositi titlul corespunzător postului “Altenpflegehelfer/in” pentru a practica profesia. Daca ati obtinut o diplomă în străinătate puteti aplica pentru un permis in Germania. Sunteti eligibil sa aplicati pentru o revizuire de echivalenţă pentru ocupatia selectata. Determinarea echivalentelor este obligatorie daca doriti sa exersati aceasta profesie in Germania.
Corpul competent va verifica echivalenta diplomei Dstra cu gradul German. Permisul va fi eliberat numai daca formarea Dstra este recunoscuta ca echivalenta.

Procedura de recunoastere face subiectul unei taxe. Institutia competenta va va informa despre costuri.
Pentru mai multe informatii, va rugam contactati autoritatea competenta.

Veti gasi organul responsabil potrivit pentru profilul dstra la :
http://www.recognition-in-germany.de
http://www.anerkennung-in-deutschland.de/tools/berater/en/berater
http://www.anerkennung-in-deutschland.de/html/de/altenpfleger.php

In Germania profesiunea este reglementata de catre Land. Aceasta inseamna ca exercitarea profesiei este legata, în conformitate cu reglementările respectivului Land, de deÈ›inerea unor anumite calificări.

Daca ai obtinut calificarile tale vocationale in strainatate poti sa ai calificarile evaluate ca echivalentul calificarilor Germane. Daca doresti sa exersezi aceasta profesie in Germania, autoritatile competente trebuie sa stabileasca echivalenta calificarilor tale straine cu calificarile Germane in respectiva profesie.
Poti depune o cerere pentru o procedură de revizuire a echivalenței titlurilor oficiale de calificare ale dumneavoastră dacă aveţi calificari profesionale straine. Detaliile asupra procedurii pot sa difere in legislatia diferitelor Landuri (state federale in Germania). Pentru mai multe informatii trebuie intrebate autoritatile competente.

Asistent de geriatrie (m/f) - Altenpfleger/-in

Daca doriti sa lucrati ca asistent de geriatrie in Germania fara nici o restrictie, trebuie un permis de stat. Acest permis va da dreptul sa utilizati titlul de “asistent de geriatrie” si sa exersati aceasta profesie.
De asemenaea, puteti sa plicati pentru un permis de stat daca v-ati completat formarea din strainatate. Autoritatile competente vor efectua o procedură de evaluare a echivalentei calificarilor dstra cu calificarile corespunzatoare din Germania. Puteti obtine un permis numai daca formarile Dstra sunt recunoscute ca fiind echivalente.
Daca sunteti cetatean al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European (EEA) si doriti sa lucrati in Germania doar pe o bază temporară sau ocazională, nu aveti nevoie de permis. Trebuie sa va inregistrati activitatea la autoritatile competente. Mai multe informatii sunt disponibile din partea autoritatilor competente.
Sursa: http://www.anerkennung-in-deutschland.de/html/en/geriatric_nurse.php
Pentru mai multe informatii, va rugam contactati autoritatile competente.

Veti gasi autoritatile competente pentru profilul Dstra la:
http://www.recognition-in-germany.de
http://www.anerkennung-in-deutschland.de/tools/berater/en/berater
 

Ajutor de ingrijire geriatrica/Asistent de ingrijire geriatrica - Helfer/in – Altenpflege / Hilfskraft – Altenpflege

Nu exista o formare vocationala specifica. Cei are sunt ajutoare in ingrijirea geriatrica sunt in general formati la locul de munca. Cu toate acestea, reprezinta un avantaj o experienta practica relevanta in ingrijirea varstnicului.