Domeniul Ingrijirii Varstnicilor in Bulgaria

Rezultatele institutului de statistica arata ca situatia demografica actuala din Bulgaria este caracterizata de o contuinua scadere si o populatie imbatranita. In acelasi timp speranta de viata continua sa creasca, si anul trecut aceasta a atins o medie de 71 de ani pentru barbati si 78 pentru femei.
Sistemul de servicii sociale pentru varstnici din Bulgaria a crescut considerabil in ultimii ani datorita reformelor recente care tintesc dezinstitutionalizarea si oferirea de servicii comunitare si servicii la domiciliu. Totusi, Raportul National de tara asupra Strategiilor pentru Protectie Sociala si Incluziune Sociala 2008-2010 arata ca « nu exista o abordare pe termen lung pentru stabilirea unui sistem adecvat pentru LTC » in acord cu prognozele demografice.

Aceste statistici indica o crestere a nevoii de profesionisti care sa lucreze in domeniul ingrijirii varstnicilor.

Tipuri de servicii existente

Asistenti personali, asistenti sociali, asistenti la domiciliu, asistente medicale la domiciliu si protectia sociala la domiciliu furnizeaza servicii acasa in mediul familial prin asistarea pacientului in diferite activitati care privesc igiena, alimentatia, organizarea activitatilor cotidiene, miscarea, recuperarea, etc.
Ingrijitori si infirmieri furnizeaza servicii medicale de baza si/sau ajuta echipa medicala din spitale pentru continuarea tratamentului (institutii medicale si de recuperare, institutii specializate pentru servicii sociale, institutii medicale si sociale) si in comunitate (servicii tip hospice pentru bonavi in faza terminala la domiciliu si in institutii pentru persoane cu dizabilitati). Ei ar putea sa gaseasca ulterior oportunitati de angajare la domiciliul varstnicilor sau in institutii de ingrijire.