INFIRMIERA - HEALTH CARE ASSISTANT

Persoanele calificate in aceasta ocupatie executa activitati de ingrijire si contribuie la mentinerea unui mediu inconjurator optim pentru starea fizica si psihologica a pacientilor din spitale sau din institutii sociale sau socio-medicale.
Ei asigura igiena si un mediu de viata adecvat pentru persoanele asistate, insoteste pacientii in realizarea activitatilor cotidiene.
Ei asigura de asemenea hidratarea si un proces de hranire adecvat pentru beneficiari.
Infirmierele stimuleaza beneficiarii sa ia parte la activitatile zilnice si contribuie la imbunatatirea sanatatii si la recastigarea autonomiei. De asemenea, ajuta la administrarea medicatiei pentru persoanele asistate.
Sunt responsabile pentru transportarea si insotirea beneficiarilor, respectand drepturile si confidentialitatea referitor la evolutia starii de sanatate a beneficiarilor.

CERINTELE FORMALE PENTRU A OCUPA ACESTE POSTURI
Posturile cer un nivel de educatie de baza - 8 clase. Pentru a lucra in aceste profiluri, este nevoie de o formare profesionala.
Varsta persoanelor trebuie sa fie de peste 18 ani.

TIPURI DE SERVICII EXISTENTE
Infirmiera poate sa fie angajata in sistemul de sanatate (cum ar fi spitale, clinici, institutii ale autoritatilor locale) si structuri sociale (centre de ingrijire de zi, rezidente pentru varstnici, etc.). Infirmiera colaboreaza cu alti profesionisti din domeniul sanatatii (doctori, asistente medicale, etc.).
Infirmiera lucreaza sub responsabilitea/supervizarea unei asistente medicale.


HOME CAREGIVER - INGRIJITOR BATRANI LA DOMICILIU
Ingrijitorul la domiciliu lucreaza numai la domiciliul beneficiarului. Aceasta slujba cere o permanenta colaborare cu persoana asistata /familia/echipa medicala, si cu institutia care coordoneaza serviciul de ingrijiri la domiciliu. Ingrijitorul lucreaza in mod obisnuit cu o echipa formata din profesionisti (medic, asistenta medicala, psiholog, asistent social). El/ea este supervizat/a de catre un manager.