INGRIJITOR LA DOMICILIU 

Ingrijitorul la domiciliu ajuta si asista persoanele varstnice, bolnave si cu dizabilitati. Are cunostinte si expertiza in domenii variate: comunicare si relationare, nutritie si managementul mediului de la domiciliu. Ingrijitorul la domiciliu urmareste pacientul in igiena personala si curatenie, in imbracare si hranire cand este necesar. Trebuie sa stie cum sa faciliteze miscarea si deplasarea pacientului si cum sa il asculte, intretina si reasigure. Suplimentar fata de a avea grija de persoana, ingrijitorul la domiciliu deseori are in grija casa, fiind responsabil de curatenie, igiena, reorganizarea mediului domestic, pregatirea meselor. Ingrijitorul la domiciliu poate sa fie nevoit sa se ocupe de documente si diligente pentru pacient, mutandu-se in contextul social si de sanatate.
 

CERINTE FORMALE PENTRU A ACCESA POZITIA

Pentru a lucra ca ingrijitor la domiciliu angajat direct de catre familii nu exista cerinte necesare. In cazul cetatenilor non-UE este necesar sa detii un permis de rezidenta obisnuit.

ALTE CERINTE

Cunostinte orale si scrise de limba italiana. Multe orase italiene considera ca un criteriu preferential participarea la un program de formare pentru ingrijitor la domiciliu.